Wie al eens binnen is geweest bij De Waag in `Delft, weet het: het oude pand zit bomvol geschiedenis. Maar met een gebouw zo oud als dit, zijn er ongetwijfeld ook dingen die je nog niet wist. Reeds in 1341 werd er melding gemaakt van een Waaggebouw, maar de officiële papieren die wijzen op een Waaggebouw dateren van 1539, en toen omvatte het gebouw de helft van wat we nu kennen.

Een Waag is een gebouw waar goederen werden gewogen en gemeten in een marktstad. Hier werd de eerlijke handel bevorderd. Dat was noodzakelijk voor de stad als betrouwbaar handelscentrum. In Delft kocht de gemeente in 1644 het huis ernaast erbij en werd het gebouw groot genoeg om de florerende handel in de Gouden Eeuw te verwerken. De grote weegschaal, die tot vandaag nog in De Waag hangt, dateert van 1647.

Wie de koop van een partij boter of kaas wilde bezegelen, moest deze waren in de Waag laten wegen. Zo weten koper en verkoper precies hoeveel ze moeten afrekenen, en kan de stad het waagloon berekenen. Voor een handelsstad als Delft was dat een lucratieve inkomstenbron, zeker toen de vraag naar zuivel in de negentiende eeuw maar bleef stijgen. De weegschaal woog intussen de meest uiteenlopende zaken: van turf, pluimvee, kaas en boter tot de klokken van de Nieuwe Kerk toe. Pas na de Eerste Wereldoorlog stortte de markt van Delftse boter en kaas in. De opkomst van vrachtauto’s en zuivelfabrieken maakten de marktdagen overbodig.

 

Foto links: Laatste Waagmeester A.H. van der Zee
Tot 1930 was er een Waagmeester aanwezig in de Waag.

Geschiedenis

Geschiedenis

Welkom! In een historisch, monumentaal pand met een interessante geschiedenis waar gastvrijheid en service voorop staan.

Een duik in de historie levert een interessant beeld op van de geschiedenis van het Waag gebouw. Voordat het pand in 1998 de bestemming kreeg van Stadscafé, ging er al een lange reeks uiteenlopende functies aan vooraf. Oorspronkelijk was De Waag een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. Al in 1342 wordt er melding gemaakt van een waaggebouw, maar de eerste papieren die wijzen op de huidige Waag dateren van 1539.

De Waag ademt geschiedenis. Dat ziet u op alle verdiepingen, in alle hoeken. De Waag gaat dan ook ver terug. De eerste melding van het Delftse waaggebouw duikt op in 1342, maar de officiële papieren zeggen 1539.

Stadswaag

Als actieve handelsplaats is Delft verplicht om het handelswaar te wegen in een stadswaag. Eerst in slechts de helft van het huidige gebouw, de andere helft koopt de gemeente in 1644. Nu is er ruimte voor een grote weegschaal. Die hangt vandaag de dag nog altijd in de Waag en geeft het jaar 1647 prijs.

Beneden en boven

Turf, pluimvee, groenten, boter en kaas: in het drukke handelscentrum beneden wordt veel waar binnengebracht. Ook per boot via de achterkant. Boven huist het gilde van Goud- en Zilversmeden, later opgevolgd door het artsen- en apothekersgilde (nog altijd te zien op een steen op de achtergevel).

Twee gebouwen worden één

In 1770 ondergaat de Waag een grondige verbouwing en worden de twee gebouwen zichtbaar één. Na het opheffen van de gilden in 1798 wordt de bovenverdieping onder andere een gymnasium en een telefooncentrale.

De Waag wordt De Waag!

Rond 1960 weegt men de laatste kazen in De Waag. Daarna gebruikt Delft het gebouw als fietsenstalling en vanaf in 1973 als theater. Na een grondige verbouwing verschijnt in 1999 het huidige Eetcafé en Restaurant De Waag.

Over ons

Welkom! In een historisch, monumentaal pand met een interessante geschiedenis waar gastvrijheid en service voorop staan.

We zijn gelegen in het centrum van Delft aan de achterkant van het Stadhuis op de Markt. Het Station is op een kleine 10 minuten loopafstand en op 5 minuten loopafstand van parkeergarages en hotels.

Op de begane grond vind je het eetcafé. Deze is iedere dag geopend voor een kop koffie, een heerlijke lunch, een gezellige borrel en een verrukkelijk diner.

Op de eerste verdieping bevindt zich ons culinaire restaurant. Deze is momenteel alleen geopend voor groepen en partijen op aanvraag. Ook beschikken wij over aparte zalen en vergaderruimtes.

Kortom: voldoende mogelijkheden en gezelligheid gegarandeerd!

En vergeet ons niet te volgen via onze social media kanalen!

Markt 11   |   2611 GP Delft   |   015 – 213 03 93   |   info@de-waag.nl