Skip to content

Contact

Neem contact op

Laat ons een bericht

Markt 11, 2611 GP Delft

Neem contact op

Laat ons een bericht

Markt 11, 2611 GP Delft

Over ons

Een warm welkom!

Je bevindt je in een historisch, monumentaal pand met een rijke geschiedenis, midden in het prachtige centrum van Delft. Een duik in de historie levert een interessant beeld op van de geschiedenis van het Waag-gebouw. Voordat het pand in 1999 de bestemming kreeg van eetcafé ging er al een lange reeks uiteenlopende functies aan vooraf. Oorspronkelijk was De Waag een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. 

Nu kun je hier terecht om te genieten van heerlijke gerechten, een gezellige sfeer en (regelmatig van) live muziek en theatervoorstellingen. De perfecte locatie om met collega’s, medestudenten, vrienden of familie samen te komen onder het genot van een hapje en een drankje. Voel je welkom bij eetcafé De Waag en ervaar de Delftse gezelligheid.

Binnenkort iets te vieren? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wij denken graag mee en doen dit uiteraard met een glimlach.

  • Heerlijk lunchen of dineren in ons eetcafé.  Gewoon gezellig met z’n tweeën of met een groep. Informeer altijd even naar de mogelijkheden.
  • Genieten van ons maandelijks wisselende specialiteitenmenu;
  • Borrelen aan de bar. Met vrienden, familie of collega’s;
  • De vroege vogels kunnen op sommige zondagen om 11:00 uur het theatermatinee bijwonen;
  • Live muziek! Zo nu en dan wordt het eetcafé omgetoverd tot muziekcafé om een podium te bieden aan de tofste bands uit Delft en omstreken. Om het extra leuk te maken, is de toegang gratis. Je bent daarom van harte welkom om nieuwe muziek bij ons te ontdekken.

En vergeet ons niet te volgen via onze social media kanalen!

Markt 11   |   2611 GP Delft   |   015 – 213 03 93   |   info@de-waag.nl

Geschiedenis

Welkom! In een historisch, monumentaal pand met een interessante geschiedenis waar gastvrijheid en service voorop staan.

Een duik in de historie levert een interessant beeld op van de geschiedenis van het Waag gebouw. Voordat het pand in 1998 de bestemming kreeg van Stadscafé, ging er al een lange reeks uiteenlopende functies aan vooraf. Oorspronkelijk was De Waag een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. Al in 1342 wordt er melding gemaakt van een waaggebouw, maar de eerste papieren die wijzen op de huidige Waag dateren van 1539.

De Waag ademt geschiedenis. Dat ziet u op alle verdiepingen, in alle hoeken. De Waag gaat dan ook ver terug. De eerste melding van het Delftse waaggebouw duikt op in 1342, maar de officiële papieren zeggen 1539.

Stadswaag

Als actieve handelsplaats is Delft verplicht om het handelswaar te wegen in een stadswaag. Eerst in slechts de helft van het huidige gebouw, de andere helft koopt de gemeente in 1644. Nu is er ruimte voor een grote weegschaal. Die hangt vandaag de dag nog altijd in de Waag en geeft het jaar 1647 prijs.

Beneden en boven

Turf, pluimvee, groenten, boter en kaas: in het drukke handelscentrum beneden wordt veel waar binnengebracht. Ook per boot via de achterkant. Boven huist het gilde van Goud- en Zilversmeden, later opgevolgd door het artsen- en apothekersgilde (nog altijd te zien op een steen op de achtergevel).

Twee gebouwen worden één

In 1770 ondergaat de Waag een grondige verbouwing en worden de twee gebouwen zichtbaar één. Na het opheffen van de gilden in 1798 wordt de bovenverdieping onder andere een gymnasium en een telefooncentrale.

De Waag wordt De Waag!

Rond 1960 weegt men de laatste kazen in De Waag. Daarna gebruikt Delft het gebouw als fietsenstalling en vanaf in 1973 als theater. Na een grondige verbouwing verschijnt in 1999 het huidige Eetcafé en Restaurant De Waag.