Burns Night, ook Burns Supper genoemd, op donderdag 25 januari 2024

Wereldwijd wordt jaarlijks in het voorjaar de verjaardag van de Schotse dichter Robert Burns* gevierd. De Haagse Robert Burns Society zal dit jaar haar 7de editie van de Burns Night vieren in samenwerking met ‘De Waag’. En wel op de geboortedag van de dichter. 

De Waag zal dan geheel in Schotse sferen worden omgetoverd, met traditioneel Schots eten, muziek en voordrachten van het werk van Robert Burns. So put ya Kilt and enjoy!

De prijs is inclusief de  performance, muziek, een driegangenmenu en drie glazen Schotse whisky p.p. € 75,00. Wees er snel bij want we ontvangen maximaal 80 personen.

Wie vóór 23 december 2023 reserveert betaalt slechts € 70,00 i.p.v. € 75,00.

Aanvullende informatie:

Voorgerecht: Schotch Broth ( traditionele groentesoep)

Hoofdgerecht: Balmoral Chicken, Haggis, Neeps (knolraap), haricots vert, bacon en whiskysaus  (ook vegetarisch mogelijk)

Nagerecht: Cranachan

Het menu is inclusief drie glazen Schotse whisky (of alternatief).

Overige dranken zitten niet in de prijs inbegrepen.

Vermeld bij aanschaf van het ticket of je het menu standaard of vegetarisch wenst! En reserveer een ticket.

Inloop vanaf 17.00 uur  en starttijd is om 18.00 uur.

Dresscode:

Highland Attire, Black Tie of Formal. Voel je niet verplicht om in black tie te komen zolang het maar netjes is.

*Robert Burns leefde van 1759 tot 1796. Ondanks zijn korte leven heeft hij een grote indruk achter gelaten. Burns werd geboren in een arme boerenfamilie. Zijn ouders zorgden ervoor dat hij een goede opleiding kreeg. Hij begon met het schrijven van poëzie in 1783. Hij gebruikte een traditionele stijl en schreef in het Ayrshirese dialect van het Schots. De gedichten werden lokaal goed ontvangen en werden in 1786 onder de naam “Poems, Chiefly in the Scottish Dialect” uitgegeven door een drukkerij in Kilmarnock. 

Hierdoor werd hij beroemd in Schotland. Als gevolg hiervan bracht hij een aantal jaren door in Edinburgh. Zijn faam bracht verder geen geld met zich mee en hij zag zich genoodzaakt terug te keren naar de boerderij. Ook dat bleek niet winstgevend te zijn, en in 1789 ging hij voor de regering werken op de afdeling Douane en Heffingen.

Het feit dat hij in Schots dialect schreef was destijds controversieel. 

Enkele decennia daarvoor hadden de Engelsen alles wat Schots was verboden ivm de Jacobijnse opstand. En Burns was, samen met Sir Walter Scot, een van de eersten die weer voorzichtig de Schotse identiteit opvijzelde. Dit heeft ook mede geleid tot zijn populariteit in alle lagen van de bevolking.

Zijn schrijfstijl is ook prachtig. Veelal over het dagelijkse normale leven, veel aandacht voor de natuur en de liefde. In eerste instantie. 

Maar ook met diepere symboliek waarin kritiek werd geleverd op armoede, werkomstandigheden en onrecht die in die tijd bestond (Industriële revolutie).

Robert Burns is ook het symbool van goed onderwijs en vooral het kunnen lezen en schrijven. Vaak wordt met een Burns Supper ook een goed doel ondersteunt wat zich bezig houdt met het bevorderen van onderwijs voor lezen en schrijven. Burns was vrijmetselaar. Hij werd op 4 juli 1781 ingewijd in de St. David Lodge in Tarbolton en geldt als een van de meest illustere en vereerde van de Schotse vrijmetselaars. Robert Burns overleed op 37-jarige leeftijd door hartproblemen.

Wat houdt een Burns Night / Burns Supper in?

Het is een jaarlijks terugkerend feest rond de verjaardag, 25 januari, van de Schotse dichter en schrijver Robert Burns. Het feest kent een aantal vaste onderdelen op manier zoals deze op de 1e Burns Supper door zijn 9 vrienden werd gevierd. Op de 5e sterfdag Burns, op 21 juli 1801, kwamen zij  voor het eerst samen. Daarna werd 25 januari, zijn geboortedag de traditionele dag. De vaste onderdelen worden omlijst door muziek, voordracht van poëzie en zang.

– Begin van de avond: de gasten verzamelen zich zoals bij iedere informele bijeenkomst.

– Welkomstwoord van de gastheer: de gastheer verwelkomt iedereen en geeft eventueel uitleg over de bijeenkomst. Iedereen wordt aan tafel genodigd en het diner wordt voor geopend verklaard

– Als iedereen aanzit wordt de Selkirk Grace uitgesproken.

The Selkirk Grace
Vertaling: M.J.M de Haan

Some hae meat and canna eat, Menig rijke heeft de dokter het vlees verboden,

And some wad eat that want it; menig arme mist het dagelijks node,

But we hae meat, and we can eat, Wij hebben vlees en kunnen het ook eten,

Sae let the Lord be thankit. de schepper dank te zeggen zij dus nooit vergeten.

– Toast op het Staatshoofd

– De soep

Het diner begint met soep. Normaal gesproken wordt er een Schotse soep geserveerd, zoals Scotch Broth, aardappel soul of Cock-a-Leekie.

– The Hunt for the Haggis

Een kort toneelstuk van een jager die uitlegt hoe de wilde haggis “gevangen” moet worden.

– Het hoofdgerecht

– Binnenkomst van de haggis Iedereen gaat staan als het hoofdgerecht wordt binnen gebracht. Dit is altijd een haggis op een groot bord. Dit bord wordt gedragen door de kok en voorafgegaan door een doedelzakspeler. Het gevolg wordt gesloten door de drager van twee whiskyflessen gedragen in de vorm van een andrieskruis. De gastheer, of misschien een gast met talent, draagt de Adress To a Haggis voor.

-De Haggis wordt aangekleed door onze kok in DE WAAG. Na het hoofdgerecht komen een aantal vaste voordrachten voor, vaak met humor en verwijzingen naar het werk van Robert Burns

-Immortal memory. In dit in memoriam wordt verteld over het leven van Robert Burns en over zijn gedichten. Dit kan een zeer serieuze lezing zijn of een luchtig verhaal. De spreker dient zich terdege voor te bereiden op het gezelschap waar hij voor spreekt. Het moet immers onderhoudend zijn.

-Toast to the lassies. Bij deze toost op de vrouw, altijd door een man uitgesproken, werd vroeger de gastvrouw bedankt die de maaltijd had voorbereid. Tegenwoordig wordt hier op humoristische wijze een visie weergegeven op de vrouw. De heren drinken op de gezondheid van de dames.

-Reply to the toast to the lassies. Hier geeft een van de dames in het gezelschap antwoord op de eerder uitgesproken dronk en haar visie weer op de man. De dames drinken op de gezondheid van de heren.

– Het nagerecht

– Traditionele Cranachan.

Na afloop zang en dans.
Reserveer nu en ervaar de speciale Schotse traditionele beleving bij ons in ‘De Waag’!